Schenking historische documentaire Katwijks museum

Donderdag 11 april jl. werd door Henk Binnendijk, coördinator bij de Brug Kringloop, de film ‘De Nederlandsche haringdrijfnetvisserij’ aangeboden aan Hans Schonenberg, voorzitter van het Katwijks Museum.

Bij de Brug Kringloop worden dagelijks grote hoeveelheden gebruikte goederen afgegeven. Daar zitten soms heel bijzondere dingen tussen. Zo stuitten de medewerkers van de kringloop eind december op een oud Kodak filmblik met daarin een historische documentaire over de Nederlandse haringdrijfnetvisserij. De film had natuurlijk verkocht kunnen worden, maar de coördinator van de kringloop, Henk Binnendijk heeft eerst het Katwijks Museum ingelicht over deze film.
De medewerkers van het Museum constateerden dat het om een zeer uniek document gaat, professioneel gemaakt, eind jaren 40. Het is een uniek stukje geschiedenis, waarvan de kenners zeggen: dit is een museumstuk. Het zou zonde zijn als deze film niet meer beschikbaar is voor liefhebbers. De film is overigens niet te draaien door een particulier, hij vergt ouderwetse apparatuur.
Het is de moeite waard om deze film, als een uniek document, dat is ‘ontdekt’ nu in zorgvuldige handen te laten bewaren. Allemaal redenen waarom de Brug Kringloop besloten heeft de film aan het Katwijks Museum te schenken en hen deze film te laten bewaren in het museum waar er zorgvuldig voor gezorgd wordt. Het museum kan de film toevoegen aan de vele unieke beelden die er zijn met betrekking tot de visserij. Hetgeen in grote dank is aanvaard.
De film wordt dan ook bij gelegenheid getoond aan geïnteresseerd publiek.